Do masy na placki ziemniaczane dodaję jedną łyżkę. Nie ciemnieją i mniej chłoną tłuszcz
Placki ziemniaczane to jedno z najsmaczniejszych i najtańszych dań polskiej kuchni. Ich podstawą są tarte ziemniaki, a dodatkami proste składniki. Placki wychodzą pyszne, a jedyną ich wadą jest zwykle zbyt duża zawartość tłuszczu. Ciasto ziemniaczane ma bowiem tendencję do wchłaniania oleju w czasie smażenia. Na szczęście są na to sposoby.
Jak przygotować ziemniaki na placki?
Ziemniaki przeznaczone na placki trzeba odpowiednio rozdrobnić. Ja zwykle ścieram je na tarce o drobnych oczkach lub rozdrabniam w malakserze. Ten drugi sposób jest naprawdę dobry, bo szybki i ziemniaki rozdrabniają się same, bez udziału mojej siły. Warto jednak pamiętać o tym, że im bardziej rozdrobnimy ziemniaki, tym więcej soków puszczą. A zbyt rzadkie ciasto, nie zapewni puszystych, miękkich placków, tylko twarde i cienkie.
Dlatego z tartych ziemniaków trzeba usunąć nadmiar płynu. Najlepiej zrobić to umieszczając masę ziemniaczaną zawieszoną na sicie nad garnkiem. Wtedy na dnie garnka zgromadzi się skrobia, którą należy dodać do startych ziemniaków.
Co zrobić, by placki ziemniaczane były mniej tłuste?
Placki ziemniaczane w czasie smażenia potrafią wchłonąć dużo tłuszczu. To znacznie podnosi ich kaloryczność i sprawia, że robią się cięższe dla żołądka. By ograniczyć nieco chłonięcie oleju z patelni, dodaję do masy ziemniaczanej łyżkę kwaśnej śmietany. Zmienia ona nieco strukturę ciasta i ogranicza jego ciemnienie. Dzięki temu moje placki są jasne, chrupiące z wierzchu, miękkie w środku i nie ociekają tłuszczem.
Przepis: Placki ziemniaczane ze śmietaną
Te placki ziemniaczane chłoną mniej tłuszczu, dzięki dodatkowi śmietany.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 350 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 4-5 łyżek mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany
- szczypta soli
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaZiemniaki obierz, zetrzyj na małych oczkach. Podobnie zetrzyj obraną cebulę. Warzywa wymieszaj, przełóż na sito, odsącz nadmiar soku. Zebrany na dnie naczynia osad dodaj do masy. Połącz ją z mąką, jajkiem, śmietaną i szczyptą soli.
- SmażenieNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta i lekko je spłaszczaj. Placki smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Inne sposoby na ograniczenie chłonięcia tłuszczu przez placki
By w czasie smażenia placki ziemniaczane chłonęły mniej tłuszczu, do ciasta można też dodać inne składniki. Zamiast śmietany może to być gęsty, kwaśny jogurt naturalny. Niektórzy dodają zaś łyżkę spirytusu lub octu jabłkowego. Ważne jest też, by placki smażyć na dość dobrze rozgrzanym oleju. Zbyt niska temperatura oleju, sprzyja wchłanianiu tłuszczu.